Δημιουργώ ονειρόκοσμους καθώς είμαι απόφοιτη από το πανεπιστήμιο της μαγείας των ονείρων που εδρεύει στις παρυφές του Ολύμπου και στις ράχες των κυμάτων της θάλασσας που δροσίζει τα πόδια του... Μικροί θεοί οι δημιουργοί, μικροί κληρονόμοι και κλαδάκια ενός πελώριου συμπαντικού δέντρου θετικής ενέργειας.

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Κριτική του βιβλίου μου "Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ" από το Arts and the City και την βιβλιοκριτικό Μαρία Μπακάρα

Book Review: Η υπόσχεση - Γεωργία Κακαλοπούλου

ARTS AND THE CITY - ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑΡΑ
Συντάχθηκε στις 04 Μάιος 2016.

Η Γεωργία Κακαλοπούλου είναι μία συγγραφέας η οποία έχει ως γνώρισμα τις λυρικές περιγραφές και τα διαφορετικά λογοτεχνικά είδη με τα οποία αρέσκεται να καταπιάνεται.
Έχοντας διαβάσει όλα τα προηγούμενα βιβλία της –με το «Διαμάντι της Ερήμου» να έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου- ήξερα πως διαβάζοντας το νέο της βιβλίο με τίτλο «Η υπόσχεση», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, θα βρισκόμουν αντιμέτωπη με κάτι που θα μου άρεσε πολύ. Τολμώ να παραδεχτώ πως έκανα λάθος!

Η νεαρή Τάμι θέλοντας να ανακαλύψει και να τιμωρήσει τους δολοφόνους του πατέρα της μεταμφιέζεται σε αγόρι και εισχωρεί στον οίκο των Κονσίτο Αρά και τη σχολή χάντμπολ Ζέφιρο, στις Συρακούσες. Εκεί συναντάει τον γοητευτικό Μάσιμο, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας και τελευταίος απόγονος των Κονσίτο Αρά. Αυτό του δίνει τον τίτλο του κόντε αλλά και την σκοτεινή μοίρα της κατάρας της πρώτης κοντέσας της οικογένειας. Γιατί, αιώνες πριν, η Ντιάνα καταράστηκε του απόγονους του άντρα της. Πώς συνδέεται η πολύτιμη ζώνη της με το θάνατο του πατέρα της Τάμι; Για πόσο θα μπορεί η ίδια να κρύβει την πραγματική της ταυτότητα και τι θα συμβεί όταν ο σκοτεινός και περίπλοκος Μάσιμο μάθει την αλήθεια;

Όπως προείπα έκανα λάθος πιστεύοντας πως θα μου άρεσε το συγκεκριμένο βιβλίο. Στην πραγματικότητα το λάτρεψα, απλώς το λάτρεψα και βιώνω εδώ και μέρες αυτόν τον μαγικό ενθουσιασμό που κάθε αναγνώστης καλωσορίζει, όταν οι προσδοκίες του διαψεύδονται γιατί αυτό που διαβάζει είναι ακόμα καλύτερο από αυτό που περιμένει. Η πένα της κυρίας Κακαλοπούλου, πιο ώριμη και μεστή από ποτέ, πλέκει μια υπέροχη ιστορία αγάπης και δολοπλοκίας με επίκεντρο, φυσικά, τον έρωτα. Προσωπικά οι περιγραφές και η αφηγηματική απόδοση της συγγραφέως μου θύμισαν τη λεπτοδουλεμένη γραφή που συνάντησα στο βιβλίο της «Θεοί και Φύλακες» με μια πιο εξελικτική συγγραφική τεχνική. Οι ήρωες της είναι προσεγμένοι και τα ψυχογραφήματα τους εξαιρετικά δουλεμένα. Μπορεί κάποιος να το διακρίνει μελετώντας τον χαρακτήρα του Ρομπέρτο. Οι διάλογοι εκρηκτικοί και οι περιγραφές γεμάτες γλαφυρότητα, με τη γνωστή αγάπη της συγγραφέως για τη μυθολογία να είναι διάχυτη. Η κυρία Κακαλοπούλου διακρίνεται για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί διακειμενικά μύθους και θρύλους, ώστε να αποδώσει την ατμόσφαιρα στις ιστορίες της. Διαβάζοντας τις σελίδες του βιβλίου μπορείς να νιώσεις κάθε κίνηση, κάθε ανθρώπινη αύρα, κάθε συναίσθημα.

Οι κεντρικοί ήρωες, ο Μάσιμο και η Τάμι, δημιουργήθηκαν ώστε να αποτελεί ο ένας το άλλο μισό του άλλου και αυτή τους τη σύνδεση η συγγραφέας μας την μεταδίδει απόλυτα. Η χημεία τους και οι σπιρτόζοι διάλογοι τους μας κρατούν αμείωτη την προσοχή. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο το οποίο έχει αστυνομική χροιά καθώς ο αναγνώστης προσπαθεί να φτάσει στη λύση του μυστηρίου. Ένας ακόμα από τους λόγους που λάτρεψα την «Υπόσχεση» είναι ο κινηματικός χαρακτήρας που έχει, σε αρκετά σημεία, η πένα της συγγραφέως.

Πρόκειται ξεκάθαρα για μία ιστορία έρωτα και αγάπης όμως κάπου ανάμεσα στις σελίδες και τις λέξεις του βιβλίου μπορείς να διακρίνεις και κάτι άλλο. Μπορείς να αντιληφθείς τον τρόπο με τον οποίο έχει χρησιμοποιηθεί η ετεροκανονικότητα της ιστορίας και η ουσιοκρατία των ηρώων ώστε η συγγραφέας να μιλήσει για τη σπουδαιότητα των συναισθημάτων αλλά και της ατομικής ελευθερίας. Η καρδιά δεν έχει φρένο, δε γνωρίζει φύλο, χρώμα, θρησκεία. Πάνω απ’ όλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα δε λειτουργούν με στερεότυπα. Μέσω του τονισμού των βιολογικών χαρακτηριστικών η συγγραφέας κάνει ξεκάθαρη αναφορά στην επιτελεστικότητα των φύλων και των κοινωνικών ταυτοτήτων. Πάντα με τον άρρητο τρόπο της λογοτεχνίας η Γεωργία Κακαλοπούλου γράφει μια υπέροχη και ρομαντική ιστορία αγάπης η οποία σε αρκετά σημεία μας θέτει ερωτήματα. Μαγική στιγμή του βιβλίου: «Όταν κάποιος είναι σημαντικός για εσένα, δεν έχει καμία σημασία το φύλο, η ηλικία, η ομορφιά, το χρώμα… το παρελθόν του. Σημασία έχουν όσα σε κάνει να αισθάνεσαι…»

Μαρία Μπακάρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου